Jak smakuje kolor różowy?- gotujemy z panem Kleksem.
CZĘŚĆ 1 Budowa przepisu kulinarnego
Obejrzyjcie film pokazujący, jak zrobić ciasto:
https://www.youtube.com/watch?v=C69fyYopW7U
Z jakich części składa się przepis kulinarny?
(Próba udzielenia odpowiedzi na pytania: Jakie narzędzia są potrzebne, aby upiec ciasto? Jakie produkty są potrzebne do pieczenia ciasta? W jakim celu pisze się przepisy kulinarne?)
Kiedy przepis kulinarny można uznać za dobrze sformułowany?
Przepis na zupę pomidorową
1l
wody
1
marchewka
1
korzeń pietruszki
2
gałązki selera
2
g soli
20
ml przecieru pomidorowego
2g
cukru
100g
ryżu
Do
wody włożyć oczyszczone warzywa, dosypać sól i cukier, gotować ok. pół godziny.
Dorzucić przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem
(przepis na opakowaniu).
Przepis kulinarny to instrukcja wyjaśniająca, jak wykonać daną potrawę.
· Zawiera nazwę potrawy, spis składników, sposób wykonania oraz kolejność czynności.
· W przepisach najczęściej używamy bezokoliczników( pokroić, posiekać) lub form rozkazujących (pokrój, posiekaj)
· Czasami pojawiają się czasowniki w liczbie mnogiej (gotujemy, pieczemy).
Co w tym przepisie jest niepoprawne?
Placek z jabłkami
Składniki:
- 3 duże jabłka kupione rano
- cukier
- kefir
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- olej
- jajko
Przybory:
- nóż z zieloną rączką
- mikser za 650 zł
- patelnia babci
- łyżka
Sposób
wykonania:
Obierz szybko trzy duże jabłka. Wydrąż gniazda
nasienne z jabłek i pokrój owoce w poziome plastry. Zmiksuj razem jajko, duży
kefir, 2 szklanki mąki i pół łyżeczki soli. Otaczaj plastry w cieście i
ostrożnie kładź na oleju rozgrzanym na patelni. Smaż po każdej stronie, aż
placki się zarumienią. Podawaj posypane cukrem
Zadanie domowe: Układamy przepis na jesienną herbatkę
CZĘŚĆ 2 Kuchnia pana Kleksa
Przypomnij sobie fragment lektury ,,Akademia pana Kleksa”
dotyczący gotowania. Musisz znać
odpowiedzi na pytania. · Kto
zajmował się gotowaniem w akademii? · Jakie potrawy przygotowywał pan Kleks? ·
Jakich składników używał w swojej kuchni? · Jakich urządzeń
potrzebował pan profesor, by przygotować dania?
Teraz zapoznaj się z przykładowym przepisem na potrawę, która mogłaby zagościć na stole profesora:
ZUPA
POMARAŃCZOWA Z KROKUSAMI
Składniki:
·
2 szkiełka pomarańczowe
·
3 kwarty wody
·
łyżka białego proszku
·
4 płatki śniegu
·
2 pomarańcze
·
6 płatków z kroków
·
3 szklanki porannej rosy
Sposób wykonania:
Do
garnka wlać rosę, dodać pomarańcze. Dolać przegotowaną wodę i wsypać biały
proszek. Wymieszać i wsypać szkiełka, a następnie dodać płatki śniegu. Na
koniec przyozdobić płatkami krokusów.
Zadanie domowe Wykorzystując wiadomości o budowie przepisu kulinarnego,
ułóż przepis na potrawę, którą podałbyś/-łabyś
panu Kleksowi. Zrób do tego rysunek. Wasze prace posłużą do zrobienia
książki kucharskiej klasy 4b.
Wykonane zadanie odeślij mi
przez czat Teamsy (można tam wstawić dokument Word lub zdjęcie pracy w
zeszycie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz