4b/27.10

 

Jak smakuje kolor różowy?- gotujemy z panem Kleksem.

 

CZĘŚĆ 1 Budowa przepisu kulinarnego

 

Obejrzyjcie film pokazujący, jak zrobić ciasto:

https://www.youtube.com/watch?v=C69fyYopW7U

 

Z jakich części składa się przepis kulinarny?

(Próba udzielenia odpowiedzi na pytania: Jakie narzędzia są potrzebne, aby upiec ciasto? Jakie produkty są potrzebne do pieczenia ciasta? W jakim celu pisze się przepisy kulinarne?)

Kiedy przepis kulinarny można uznać za dobrze sformułowany?

 

Przepis na zupę pomidorową

1l wody

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

2 gałązki selera

2 g soli

20 ml przecieru pomidorowego

2g cukru

100g ryżu

Do wody włożyć oczyszczone warzywa, dosypać sól i cukier, gotować ok. pół godziny. Dorzucić przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem (przepis na opakowaniu).

 

Przepis kulinarny to instrukcja wyjaśniająca, jak wykonać daną potrawę.

· Zawiera nazwę potrawy, spis składników, sposób wykonania oraz kolejność czynności.

· W przepisach najczęściej używamy bezokoliczników( pokroić, posiekać) lub form rozkazujących (pokrój, posiekaj)

· Czasami pojawiają się czasowniki w liczbie mnogiej (gotujemy, pieczemy).

 

Co w tym przepisie jest niepoprawne?

Placek z jabłkami

Składniki:
- 3 duże jabłka kupione rano
- cukier
- kefir
- 2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- olej
- jajko

Przybory:
- nóż z zieloną rączką
- mikser za 650 zł
- patelnia babci
- łyżka

Sposób wykonania:
Obierz szybko trzy duże jabłka. Wydrąż gniazda nasienne z jabłek i pokrój owoce w poziome plastry. Zmiksuj razem jajko, duży kefir, 2 szklanki mąki i pół łyżeczki soli. Otaczaj plastry w cieście i ostrożnie kładź na oleju rozgrzanym na patelni. Smaż po każdej stronie, aż placki się zarumienią. Podawaj posypane cukrem

 

Zadanie domowe: Układamy przepis na jesienną herbatkę

 

CZĘŚĆ 2 Kuchnia pana Kleksa

 

 

Przypomnij sobie fragment lektury ,,Akademia pana Kleksa” dotyczący gotowania. Musisz znać  odpowiedzi  na pytania. · Kto zajmował się gotowaniem w akademii? · Jakie potrawy przygotowywał pan Kleks? · Jakich składników używał w swojej kuchni? · Jakich urządzeń potrzebował pan profesor, by przygotować dania?

Teraz zapoznaj się z przykładowym przepisem na potrawę, która mogłaby zagościć na stole profesora:

ZUPA POMARAŃCZOWA Z KROKUSAMI


Składniki:

                                     

                                                              

                        

·                     2 szkiełka pomarańczowe

·                     3 kwarty wody

·                     łyżka białego proszku

·                     4 płatki śniegu

·                     2 pomarańcze

·                     6 płatków z kroków

·                     3 szklanki porannej rosy


Sposób wykonania:


Do garnka wlać rosę, dodać pomarańcze. Dolać przegotowaną wodę i wsypać biały proszek. Wymieszać i wsypać szkiełka, a następnie dodać płatki śniegu. Na koniec przyozdobić płatkami krokusów.

 

Zadanie domowe  Wykorzystując wiadomości o budowie przepisu kulinarnego, ułóż przepis na potrawę, którą podałbyś/-łabyś  panu Kleksowi. Zrób do tego rysunek. Wasze prace posłużą do zrobienia książki kucharskiej klasy 4b.

Wykonane zadanie odeślij mi przez czat Teamsy (można tam wstawić dokument Word lub zdjęcie pracy w zeszycie)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pamiętnik z zarazy

Oto kolejna prezentacja stworzona na bazie prac uczniowskich. Tym razem uczniowie klas szóstych pisali kartkę z pamiętnika - prawdziwy opis ...